Hoe gaat dat, kraken? In het kort

- door kraakspreekuur Eindhoven -

Wil je eindelijk eens bij pa en moe weg en het nest uitvliegen, dan zal je ook ergens moeten wonen. Dat valt helaas nog niet zo mee. Een enkele jongere heeft ouders met veel liefde en geld die meteen een appartementje voor hem of haar kopen, maar dat is maar voor weinigen weggelegd. In andere gevallen zal je het zelf moeten oplossen. Er vanuit gaande dat je niet genoeg geld hebt om al die tijd in een hotel te verblijven, kan dat wel eens tegenvallen. De wachttijd voor een normale studentenkamer is in Amsterdam en veel andere grote steden langer dan de duur van een studie.
Een oplossing kan dan een typisch Nederlands verschijnsel zijn: een huis kraken.

Als je in Nederland een pand kraakt, wil dat zeggen dat je in een leegstaand pand gaat wonen zonder toestemming van de eigenaar. Je betaalt dus ook geen huur.
Kraken gebeurt in heel de wereld, want overal zijn er mensen met grote woningnood terwijl er tegelijkertijd huizen jaren leeg staan. Maar in Nederland is een speciale situatie, omdat kraken in Nederland legaal is, terwijl het in de meeste andere landen verboden is.

Er zijn een aantal regels rond kraken. Die ga ik hier niet allemaal bespreken, maar dit zijn de belangrijkste:


Het internationale kraakteken

Als je er over denkt om te gaan kraken, informeer je dan eerst goed. In de meeste steden heb je een kraakspreekuur. Dat is een spreekuur van collega-krakers waar je gratis terechtkan voor advies en vaak ook hulp bij het kraken van een pand. Dat spreekuur heb je echt nodig, want zoals gezegd, ik behandel hier alleen de belangrijkste regels, en er is meer waar je aan moet denken. Op http://www.squat.net kan je meer informatie over kraken vinden, inclusief adressen van kraakspreekuren in het land.

Denk er ook over na of je wel het type bent om te gaan kraken. Hou er rekening mee dat het niet zoiets is als een postzegelverzameling, die je aan de kant kan leggen als je hem even beu bent. Kraker ben je dag en nacht. Je moet er de tijd en moeite voor over hebben om panden goed uit te zoeken van tevoren, en ze leefbaar te maken als je er éénmaal in zit. Bedenk ook met wie je wil gaan kraken, en overleg van tevoren hoe je met elkaar wilt gaan wonen, en of je wel op één lijn zit met elkaar.

Ook als je zelf niet wilt gaan kraken, kan het leuk zijn om eens een kijkje te nemen in de kraakbeweging. In Nederland is kraken uitgegroeid tot een hele beweging, met naast kraakpanden waar alleen in gewoond wordt, ook eigen kroegen, meubelmakerijen, concertzalen, drukkerijen, winkels, tijdschriften en noem maar op. Het is een hele aparte wereld, met een eigen wereldbeeld en veel idealisme. Krakers zijn meestal sterk links georiënteerd en een beetje alternatief. Dat kan je ook merken aan de prijzen: in een kraakcafé kost een flesje bier vaak maar 1,25 terwijl in een gewoon café al snel 2 euro neergeteld moet worden voor een enkel glas.
Dit komt doordat krakers over het algemeen als vrijwilliger werken, in plaats van betaald. Dit vanuit de gedachte dat een café, winkel of restaurant ook voor mensen met weinig geld betaalbaar moet zijn.
Voor wat betreft het eerlijk verdelen van woonruimte hebben krakers nog een heel gevecht te voeren in de maatschappij: Op dit moment zijn er meer dan 500.000 woningzoekenden in Nederland terwijl er alleen al 4,7 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg staat. Het kraken van bedrijfspanden zal dan ook niet snel verdwijnen, zelfs al zou het verboden worden over een paar jaar.

Wat is er nog meer typisch voor veel krakers? Je treft er veel kunstenaars, muzikanten en creatievelingen, ateliers en exposities. In kraakcafés is vaak een strikt beleid tegen discriminatie van vrouwen, homo’s en buitenlanders, veel strikter dan in de “gewone” wereld. Verder is de kraakbeweging geen club waar je lid van kan worden. Er zijn geen leiders, geen statuten of wat ook. Het is een sociale beweging, net als de vrouwenbeweging of de vredesbeweging. Overigens komen er in veel eetcafés in kraakpanden ook veel mensen die zelf niets met kraken te maken hebben.

Kortom: als je de tulpenbollen en de klompen even zat bent, dan neem eens een kijkje in de wondere wereld van het kraken, en wie weet kan het nog een heel praktische oplossing zijn voor jouw persoonlijke woningnood ook!

Meer info op http://www.squat.net.